Primul domeniu destul de evident spus si respus in media si in mintile romanilor: Agricultura.

Cat timp vom avea nevoie de mancare acest domeniu este necesar si strategic. Avem conditii naturale prielnice, putem cultiva multe si diverse, trebuie doar o gandire diferita si multa munca. Atentie ,nu e vorba doar de cultivare ci trebuie inchis cercul cu o industrie prelucratoare pe masura. Produsele alimentare romanesti au o imagine buna. Omenii cauta rosii, mere, pepeni romanesti pentru ca stiu ca sunt mai bune si ce mi se pare ciudat este ca nimeni nu ofera. Sa fie o oportunitate in piata si nimeni (sau putini) sa o acopere, este de neconceput pentru un business din orice alt domeniu.

Domeniul 2 Energie (electrica) sustenabila. Din nou domeniu de baza fara de care viata noastra nu ar fi la fel. Desi piata energiei este rezervata actorilor mari si intri foarte greu, exista cealalta fata a monedei unde se pot naste afaceri: consumul. Orice ar spune unii „destepti” la televizor, consumul trebuie sa fie cat mai mic. Sa ai consum mare avantajeaza vanzatorul nu cumparatorul. Unde sunt oportunitati? In orice tehnologie care te ajuta sa economisesti energie: becuri economice, centrale economice, izolatii pentru locuinte, case eficiente energetic, panouri solare termice si electrice, etc. Ca partea de productie trebuie investit in energie regenerabila: panouri solare, centrale eoliene, hidrocentrale (aici stam deja bine). In urmatorii 20 de ani panourile solare vor fi sursa principala de energie. Intreaga planeta este alimentata de soare chiar si petrolul nu este altceva decat energie solara acumulata in plantele plantele si animalele din care s-a format.

Arta Desi este considerat un domeniu in care nu se pot face bani multi, cred ca este un domeniu din care se poate trai rezonabil. La urma urmelor nici casierul de la Carrefour nu castiga astronomic dar isi plateste facturile. Satisfactia ca faci ce iti place cred ca este ne nepretuit. De ce cred ca romanii pot excela? Pentru ca o fac deja. Muzica, teatrul, filmele si operele artisitilor romani pot fi vazute in intreaga lume. Revolutia digitala si internetul a ajutat enorm iar piata este acum universala. Daca esti placut esti cumparat, simplu.

Sfatul meu pentru cei cu inclinatii artisitice: daca iti place sa canti – canta daca iti place sa pictezi  – picteaza, daca iti place sa fotografiezi – fotografiaza. Perfectioneaza-te si fa-te cunoscut oamenii vor avea mereu nevoie de frumos in jurul lor. Daca ce faci tu este si practic (intram in sfera design-ului) cu atat mai bine, poti cere mai multi bani.

Cat costa o masa ca asta? Nu stiu dar sigur as da bani pe ea.

River Lake Glass Tables by Greg Klassen

Software Pentru ca avem cu ce. Programatori priceputi avem la fel si designeri. Este simplu, ai nevoie de un calculator (destul de acesibil) o conexiune la Internet (printre cele mai bune din lume) si un creier. Deja am descris jumatate dintre romani, nu vreau sa ma pronunt de ce anume ii lipseste celeilalte jumatati :D.

In orice firma care foloseste calculatorul exista loc de o aplicatie care sa le inbunatateasca activitatea. Chiar si in firme in care nu se foloseste, aplicatia ta poate fi motivul pentru care vor folosi calculatoare. In industria software si internet posibilitatile sunt nelimitate (si concurenta este pe masura) dar cel mai bun produs castiga. Pe asta trebuie sa te concentrezi sa faci cel mai bun produs pentru clientii tai, nisa ta. Te poti lua la bataie cu mai marii industriei? Da daca faci ceva cu adevarat inovator, de 5-10 ori mai bun. Daca ideea este sa faci ceva care arata mai bine si e mai frumos colorat, lasa-te, nu asta conteaza. Concentreaza-te pe rezolvarea problemelor oamenilor, asta e cea ce conteaza. Daca problema este deja rezolvata, fa un produs care rezolva problema mai repede, mai bine sau mai ieftin si nu doar cu putin, de 10 ori mai bine.

 

 

4 Domenii in care romanii pot excela si castiga bani frumosi
Tagged on:                 

4 thoughts on “4 Domenii in care romanii pot excela si castiga bani frumosi

  • Frumos articol mai ales pentru ca sunt de parere ca viitorul este al antreprenorilor. As mai aduce o completare foarte importanta si anume profesionalismul in ceea ce faci. Fara acest aspect esti sortit falimentului din start.

      1. Seriozitatea e doar una din componentele profesionalismului. Intr-adevar depinde si de domeniul de care vorbim (in servicii e una, in productie alta, etc). Eu prin profesionalism inteleg urmatoarele: capabilitate (sa stii/sa fii stapan pe ceea ce furnizezi clientului, sa-i identifici problema si sa-i gasesti solutii personalizate), seriozitate, corectitudine. Clientul se prinde daca vrei sa-l furi, daca vrei sa-l duci cu zaharelul sau daca habar n-ai sa-i dai solutia de care are nevoie!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.