Îmi amintesc de o întrebare din școala generală (sau o tema nu mai țin minte exact) unde profesoara ne-a întrebat care este persoana pe care o admiram cel mai mult. Modelul, eroul nostru, cineva care ne inspiră, persoana către care tindem să ajungem.

Daca ceilalti au răspuns Hagi, Arnold Schwarzenegger,  Van Damme 😀 sau parintii lor, eu nu am știut ce să răspund.

Pur și simplu nu apreciam pe nimeni asa de mult încât sa doresc sa devin ca ei. Poate sună arogant dar ăsta este adevarul.

În liceu m-am lovit din nou de această întrebare, de data asta am scăpat spunând Einstein neștiind exact de ce. Poate ca a era inteligent dar era și mort. Sigur nu voiam sa fiu ca el. Plus ca știi cum e vorba: despre morți – numai de bine…

Nici în facultate și nici o perioadă lunga după, lucrurile nu s-au schimbat. Nu ma intelegeți greșit, am întâlnit, am ascultat și am citit oameni care m-au format, inspirat și ajutat foarte mult și cărora le mulțumesc enorm, dar nimeni nu s-a ridicat 100% la înălțimea aspirațiilor mele :).

Acum 2 ani, am citit într-o carte de dezvoltare personală că trebuie să ai un model, o persoană la care sa te raportezi dacă vrei sa ai succes. Deja este o temă care tot apare, trebuie rezolvată cumva. Ok, zic, s-o luăm metodic, inginerește: dat fiind faptul că lucrez în online și am legături cu IT&C clar ar trebui sa fie o persoană din acest mediu. Nu ma interesa absolut deloc o persoană care a făcut speculații cu terenuri oricât de mulți bani ar fi câștigat. Cum tocmai citisem o carte despre Steve Jobs am zis ok pare un candidat bun. Deștept, excentric uneori, inovator, neînțeles și pentru multi erou, clar a avut un impact benefic asupra lumii, orice s-ar comenta pe tema asta. Problema pe care o are ,o are si Einstein: e mort.

Nu știu alții cum sunt dar mie îmi place să-mi setez obiective pe care totuși le pot atinge chiar dacă șansele sunt astronomic de mici, iar pe Steve e mai greu sa-l ating 🙂

Așadar am mai căutat. Trebuia sa fie persoana reală și în viată (că altfel îl putem alege pe Picard) și pe care să o pot întâlni la un moment dat.

Am luat la rând fondatorii marilor site-uri și am început să citesc despre ei.

Mark Zuckerberg,  scuze dar nu-mi plac unele aspecte ale Facebook-ului chiar dacă că nu e vina ta.

Larry Page, apreciez mult compania Google dar parcă este prea mult Google peste tot.

Jeff Bezzos, vânzări, vânzări și iar vânzări de orice, către oricine, cu orice pret (Amazon.com)

Elon Muskfondatorul PayPal s-a retras din afacerile pe Internet și acum cu construiește rachete ca să ducă oameni pe Marte în viitorul apropiat. Cu Tesla Motors construiește mașini electrice să ne scape de dependenta de petrol și instalează panouri solare pe case ca să devenim independenți energetic prin compania SolarCity.

Nu sunt vise, idei sau povești din cărți SF. Sunt proiecte reale la care se lucrează din greu și care au succes.

SpaceX aprovizionează deja Stația Spatială Internațională (ISS) printr-un contract cu NASA de 1,6 miliarde de dolari, având deja la activ 3 misiuni efectuate cu succes (niciuna ratată). Lansează sateliți comerciali în spațiu și asta la un preț mult mai mic fată de companiile concurente.

Printre realizările SpaceX (Elon Musk este CEO) mai sunt:

  • prima amerizare a unei rachete cu scopul de a fi refolosită (rachetele sunt de unică folosință, după misiune se prăbușesc în ocean). Puteți vedea aici un zbor demonstativ.
  • realizarea vehiculului spațial Dragon V2, 100% refolosibil, capabil sa ducă 7 astronauți în spațiu și să-i aducă în siguranță pe Pamânt.

Momentan, singurul mod de a duce oameni în spațiu este capsula rusească Soyuz care este destul de mică (încap doar 3 oameni) și nu se poate refolosi după ce ”aterizează”.

Tesla Model S s-a vândut în 2 ani în peste 31 000 de exemplare și nu este o mașină ieftină (costă între 69 000  și 100 000 USD). Este o limuzină de lux de ~5 metri lungime, complet electrică cu o autonomie de 500 de Km conform standardului european NEDC (Nissan Leaf are 200 de Km). Versiunile de top accelerează de la 0 la 100Km/h în 4.2 secunde, comparabil cu Porsche 911 (nu consider acest criteriu cel mai important in evaluare unei mașini dar spune multe despre performață). Și la Tesla Elon este CEO (da este CEO la 2 companii).

SolarCity a instalat pană acum panouri solare la 110 000 de clienți și se preconizează ca pană la sfârșitul anului să ajungă la 1 GW (giga-watt) putere instalata. Cam atat are toată Romania din energie solară în acest moment. Compania este condusa de Lyndon Rive si Peter Rive, Elon Musk este acționar si Chairman.

Așadar se pare ca mi-am găsit în sfârșit eroul. N-as spune chiar model, dar sigur un om de referință care sa mă inspire.

Tu ai un model, un erou? Care este acesta? Consideri că este demn de toată admirația ta?

Despre modele în viață și eroi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.