RDS&RCS pentru că au dus internetizat România. Desigur au fost mai multe companii care au făcut asta, Astral (actual UPC) cât și rețelele de cartier, dar RDS a condus tot timpul ostilitățile ridicând tot timpul ștacheta, oferind mereu viteze și mai mare la prețuri cât mai mici. Așa a ajuns România să fie pe locul 3 în lume la viteza de internet oferită utilizatorilor. Să ne aducem aminte și de Xnet (de la fostul Connex, actual Vodafone) care a avut un rol major in dezvoltarea Internetului in Romania.

eMag pentru ca au reinventat comerţul online (se pare ca era nevoie in România). Magazine online au existat și înainte de eMag, dar au rămas obscure şi necunoscute în epoca Flamingo și UltraPro. Se pare ca acel showroom combinat cu preţurile bune au convins românii că nu este nevoie să vezi şi sa pipăi produsul dacă ai un serviciu bun garanţie si returnare.

FanCurier Au revoluţionat livrările la domiciliu şi au permis multor companii să crească și să se extindă, nemaifiind legați de zona în care își aveau sediul. Succesul eMag şi a altor firme de comerţ online este legat de succesul FanCourier şi a altor firme de curierat (reciproca este valabilă). Multe magazine online oferă acum livrare a doua zi sau chiar în aceeasi zi. Așa servicii să tot avem. Depre Poșta Română nu mai e nimic de zis.

Cosmote. Cred că fară ei am fi vorbit si acum cu 30 de cenţi pe minut in reţea. Au rupt barierele de comunicaţie și au făcut vorbitul cu orele la mobil un lucru obişnuit pentru orice român. 2000 de minute în reţea, ce vremuri :). De atunci a început bătalia ofertelor și avem acum abonamente de tip nelimitat în orice rețea la 15 Euro.

Okazii Vinzi un telefon, cumperi un telefon intri întâi pe Okazii. Cam orice tâmpenie iți trece prin cap găsești acolo. Au fost numiți eBay-ul românesc dar comparația îmi pare forțată. Chiar dacă au apărut concurenții ce se bat în reclame la TV, Okazii are anumite avantaje printre care acele calificative date pe bune de cumpărători. Rămâne de văzut cum își vor juca așii din mânecă.

Dacia Chiar dacă impactul direct este restrâns la cei ce lucrează acolo sau și-au cumpărat o mașină (poate prima mașină nouă din viața lor) am inclus Dacia în acest top pentru că au arătat că se poate. Cu o viziune și ceva investiții au creat un produs de succes în toată lumea și au mai șters din imaginea (greșită)  cum că ce e românesc e prost. E adevărat că atât viziunea cât și banii au venit din exterior dar munca este a românilor iar cei ce au contribuit la acest succes trebuie să fie mândri.

Lista rămâne deschisă. Ce companii românești crezi că au influențat și influențează  România?

Top companii care au influenţat pozitiv viaţa românilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.